Beleggen is voor beginners een mooie stap. Beleggen kan voor beginners behoorlijk complex lijken en de nodige vragen oproepen. Daarom schrikt beleggen de meeste mensen al snel af en dat is helemaal niet nodig, want beleggen is niet ingewikkeld en het hoeft ook weinig risico te hebben. Met behulp van dit artikel vertellen we je wat beleggen voor beginners inhoudt en helpen we je om succesvol de eerste stappen te zetten in de wereld van beleggen. We leggen als eerste uit wat beleggen inhoudt, benoemen dan de redenen van beleggen voor beginners, bekende vormen van beleggen en de risico’s die daarmee gepaard gaan en hopen je zo volledig te informeren zodat je ook met plezier en enthousiasme met beleggen kunt beginnen.

Waarom beleggen?

Waarom zou je beginnen met beleggen is een zeer belangrijke vraag die je zelf moet kunnen beantwoorden voordat je echt kan beginnen met beleggen. Mensen hebben allerlei redenen om te starten met beleggen. Het kan zijn dat ze een financiële meevaller hebben en beleggen als iets nieuws zien, maar het kan ook dat men geen genoegen meer wil nemen met de lage rentes die banken tegenwoordig bieden. De meeste beleggers willen hun geld investeren op de beurs om er veel winst uit te slaan. Wie goed handelt en zich goed inleest kan veel winst maken op de beurs, bijvoorbeeld door breed te beleggen in hoog dividend aandelen uit Amerika. Wat jouw persoonlijk doel ook is, bij elk motief om te beleggen past een eigen beleggingsvorm.

Over beleggen

Wanneer je begint met beleggen koop je een aandeel van een bedrijf of een aandeel in een fonds van meerdere bedrijven. Je besteedt dan een deel van je vermogen aan een stukje van een bedrijf of fonds en vervolgens is het tijd om te hopen dat de koers gaat stijgen. Wanneer de koers goed stijgt, is dat een voordeel voor jouw belegging. Maar als de koers daalt, dan zal jouw geïnvesteerd vermogen ook zakken. Dit zal je vanzelf aan gaan voelen en je zal vertrouwd raken met zowel goede als slechte dagen op de beurs. Beleggen voor beginners spitsen we toe in diverse varianten en bij elk van die vormen komt een andere aanpak kijken. Maar ook het bijhorende risico verschilt van handelswijze tot aanpak en vorm tot vorm.

Beleggingsvormen

Als je verstandig met beleggen wil beginnen zijn deze vier beleggingsvormen een aanrader: dividendbeleggen, daytrading, penny stocks en beleggen op koerswinst. Het minste risico loop je bij dividendbeleggen, omdat je daarbij helemaal niet kijkt naar koersen en je focus vooral op de dividenduitkering ligt. Aandelen met dividend zijn geliefd, want ze kunnen zorgen voor een terugkerend maandelijks inkomen. Koerswinsten kun je als doel hebben als je aandelen laag koopt en hoger verkoopt. Dit moet j e in de vingers zien te krijgen door het te doen en erover te blijven leren. Daytrading is al wat risicovoller, omdat je inspeelt op koersverschillen op een dag en je veel geld nodig hebt om redelijke winst te maken. Penny stocks beleggen is ook wat risicovoller, maar kunnen je een goed rendement leveren. Bij penny stocks beleg je in aandelen die heel goedkoop zijn en daardoor heel erg op en neer gaan gedurende beperkte momenten.

Risico bij beleggen

Zoals gezegd loop je bij elke vorm van beleggen het risico je inleg kwijt te raken. We laten instrumenten met nog meer risico nog buiten beschouwing, omdat we die niet geschikt vinden voor beginners. Het minste risico loop je bij beleggen in dividend, maar ervaren beleggers kunnen ook de risico’s bij andere instrumenten redelijk in kunnen schatten. Bij andere beleggingen is er altijd het risico dat je inleg vermindert. Je geld helemaal kwijtspelen kan alleen als een aandeel volledig verdwijnt omdat een bedrijf dichtgaat. Zoiets zie je vaak wel aankomen. In dat geval is het risico op die manier binnen de perken te houden. Ondanks dat is het advies wel om alleen je geld te investeren dat je kunt missen en met jezelf afspraken te maken over de limiet.

Zelf succesvol beleggen

Misschien is het zo dat je twijfelt tussen zelf beleggen of je geld te laten beleggen door de bank. Over dat laatste willen we duidelijk zijn, net als zo’n beetje alle expert op het gebied van beleggen en veel particuliere beleggers. Wil je echt verdienen aan beleggen, is het niet aan te raden om je geld onder te brengen in een fonds van een vermogensbeheerder of je huisbank. Het meeste geld blijft achter bij de bank en bankiers rekenen hoge bedragen, waardoor er aan het einde van de rit maar weinig geld overblijft voor jou. Beleg je geld lekker zelf en neem alle tijd om dit onder de knie te krijgen. Beleg bijvoorbeeld je eerste 100 euro en zie wat er gebeurt als je in fondsen en aandelen handelt. Op die manier heb je zelf alle controle over de fondsen die je koopt en heb je er zelf profijt van.